Hovedside

Fra Historisk befolkningsregister
Gå til: navigasjon, søk

Innhold

Utviklingsversjon

Denne wikien er nå blitt en utviklingsversjon. Bruksversjonen vil bli opprettet på et nettsted som Arkivverket har ansvaret for. NR vil utvikle ny funksjonalitet på dette nettstedet. Når ny funksjonalitet er testet ut, vil det bli flyttet over til wikien som Arkivverket har ansvaret for.

Tekst på hovedside

Denne wikien er en prototyp for historisk befolkningsregister, HBR, for Norge. Ambisjonen er å samle all åpen historisk person- og stedsinformasjon knyttet til personer i Norge. Det innebærer stort sett informasjon til og med folketellingen i 1910. Det skal ikke erstatte andre tekster, men etablere lenker til best mulige kilder og tekster.

Kvaliteten sikres ved at å lage et mest mulig transparent system. Der det er mulig dokumenteres lenker med toveis pekere til kilde. Det vil sikre at en person i en folketelling forekommer en og bare en gang i HBR. En utfordring er imidlertid å lenke sammen personen mellom forskjellige kilder og lenke sammen personer som er i slekt. HBR skal også registrere alle boliger registrert i folketellingene og tilsvarende kilder. Vi vil dermed være i stand til å følge utviklingen av hvem som bor i boligene mellom de forskjellige registreringene i tillegg til å følge enkeltpersoner og familiers registrering i de forskjellige kildene. Det er mulig å legge inn biografier og beskrivelse av livsløpet til personer og utviklingen av gårder og andre bosteder. Alternativt kan man legge inn referanser til steder der det er slike beskrivelser. HBR skal etableres i et større og langsiktig prosjekt med mange partnere. HBR skal også bidra til ny transkribering der man lett ser både transkribert tekst og scannet bilde. Vi skal forsøke å etablere gode standarder og lokale grupper som mobiliserer til innsats og kvalitetssikrer.

Motivet for HBR er primært historisk, samfunnsfaglig og medisinsk forskning. Vi regner også med stor interesse fra slektsforsker og lokalhistorikere.

Denne databasen bygger på wikiteknologi tilsvarende som Lokalhistoriewiki drevet av Norsk lokalhistorisk institutt (som også driver lokalhistorie.no). Alle endringer dokumenteres med person som utførte endringen og dato. Med wikiteknologi er det lett å identifisere og reversere alle endringer utført av en person.

Navigasjon

Om HBR-wiki
Nyheter
Kontakt
Bidrag til HBR
Bruk av HBR
Status i HBR
Transkribering
Prosjekter
Steder
Kilder
Teknisk
Lenker


Verktøy

Opprett ny side
Slå sammen sider
[1]
Slå sammen sider
Splitt side
Søk

Eksempler

Personsider, familiesider, stedssider og registrerte kilder i HBR-wiki lagt inn foreløpig. Innlesning testes ut nå.
Kildeside fylke Sør-Trøndelag og kommune Oppdal
Etablere toveis lenker fra transkribert kilde som ligger på nettet Sør-Trøndelag, Oppdal, begravde 1739-1911
Transkribere og etablere lenker fra skannet side som ligger på nettet Sør-Trøndelag, Oppdal, Ministerialbok, Fødte og døpte 1895-1911, s36
Personside i WeRelate Peder Holden
Slektsside Holden, Peder (1852-1935, Røros)
Prosjektside historielag Vinderen historielag
Prosjektside for lenkingsprogram Busetnadssoge
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Verktøy